Начало / Съвети за потрeбителя

За да се грижим правилно за дрехите и за да изглеждат те винаги така както сме ги харесали в магазина, трябва да познаваме обозначенията и знаците по тях. И което е по-важно да им обръщаме внимание и да ги спазваме. Ето някои от най-често използваните символи, когато перете сушите, гладите и центрофугирате вашите любими дрехи.

Символи за пране

СимволиОписание
simvolНай-често използвания знак на етикета. Това показва, че дрехата може да бъде изпрана в перална машина.
simvolТози знак показва, че дрехата може да се пере в перална машина. Цифрата показва максималната температура, при която може да перете дрехата. Когато символът е подчертан, означава използване на специална програма грижа за дрехите. Тази програма е (easy-care). При двойно подчертаване на символа се препоръчва програмата за синтетика (Synthetic).
simvolРъчно пране. Пране в пералня с програми "Ръчно пране вълна" или "коприна". Ако перете на ръка температурата е максимум 40 ° C, като дрехите не трябва да се извиват, не търкайте.
Alterne textДрехи с този символ не трябва да се перат на ръка или в машина.

Символи за сушене

СимволиОписание
 textПрането винаги може да се суши в сушилня. Точките показват температура на сушене в сушилнята. Две точки: текстил може да се суши при нормална температура. Точката означава Внимание: Изсушете прането при ниска температура в сушилни с допълнителна функция.
Alternative xtДрехите не трябва да се сушат в сушилни машини.

Символи за гладене

СимволиОписание
Alternative tetСимволът показва, че дрехите могат да се гладят. Точките посочват температурата на гладене. Три съответства на температура от около 200 градуса. Две точки температура от 150 градуса. Една точка означава 110 градуса
Alternative tДрехите не трябва да се гладят!

Символи за избелване

СимволиОписание
Alternati Бял символ – дрехата може да се третира с препарат за избелване.
AlttextДрехата не трябва да се третира с препарат за избелване!

Символи за химическо чистене

СимволиОписание
textF означава въглеводородни разтворители. Линията под символа означава ограничение на механичното натоварване, добавянето на влажност и температура.
extР означава, че тъканта може да се почиства с перхлоретилен. Линията под символа означава ограничение на механичното натоварване, добавянето на влажност и температура.
textЗачеркнат кръг показва, че дрехата не може да бъде изчистена в химическо чистене, а трябва да се пере на ръка.

Символ за мокро почистване

СимволиОписание
AltextСъответният текстил може да се почиства с професионална пералня в система за мокро почистване.