0898 52 25 87

За да се грижим правилно за дрехите и за да изглеждат те винаги така както сме ги харесали в магазина, трябва да познаваме обозначенията и знаците по тях. И което е по-важно да им обръщаме внимание и да ги спазваме. Ето някои от най-често използваните символи, когато перете сушите, гладите и центрофугирате вашите любими дрехи.

 

Най-често използвания знак на етикета. Това показва, че дрехата може да бъде изпрана в перална машина.

Този знак показва, че дрехата може да се пере в перална машина. Цифрата показва максималната температура, при която може да перете дрехата. Когато символът е подчертан, означава използване на специална програма грижа за дрехите. Тази програма е (easy-care).  При двойно подчертаване на символа  се препоръчва програмата за синтетика (Synthetic).

 Ръчно пране. Пране в пералня с програми "Ръчно пране вълна" или "коприна". Ако перете на ръка температурата е максимум 40 ° C, като дрехите не трябва да се извиват, не търкайте.

 Дрехи с този символ не трябва да се перат на ръка или в машина.

Символи за сушене

Прането винаги може да се суши в сушилня. Точките показват температура на сушене в сушилнята. Две точки: текстил може да се суши при нормална температура. Точката означава Внимание: Изсушете прането при ниска температура в сушилни с допълнителна функция.

Дрехите не трябва да се сушат в сушилни машини.

Символи за гладене

Символът показва, че дрехите могат да се гладят. Точките посочват температурата на гладене. Три съответства на температура от около 200 градуса. Две точки температура от 150 градуса. Една точка означава 110 градуса

Дрехите не трябва да се гладят!

Символи за избелване

Бял символ – дрехата може да се третира с препарат за избелване.

Дрехата не трябва да се третира с препарат за избелване! 

Символи за химическо чистене

F означава въглеводородни разтворители. Линията под символа означава ограничение на механичното натоварване, добавянето на влажност и температура.

Р означава, че тъканта може да се почиства с перхлоретилен. Линията под символа означава ограничение на механичното натоварване, добавянето на влажност и температура.

Зачеркнат кръг показва, че дрехата не може да бъде изчистена в химическо чистене, а трябва да се пере на ръка ..

Символ за мокро почистване

Съответният текстил може да се почиства с професионална пералня в система за мокро почистване.